7 Haziran 2014 Cumartesi

DİSLEKSİ NEDİR ????



Google^ de arama yapmadan cevap verebılcek arkadaşlar buyrun sizleri bekliyorum.. Disleksi Nedir?? Hiç duydunuzmu ?? Eminim bu yazımı merakla okuyacagını ve etrafınızdaki kişilerde yazdıklarımı gözlemleyecegınızı bılıyorum tıpkı benım gibi konuya gırmeden önce sizden ricam arkadaşlar cevap vermeniz sevgiler..
Mesela bu resim size neyi cagrıştırıyor??  
Resimdeki kişiyi Tanıyormuyuz?? 
Kimdir??
Ne işle Meşgul Olmuştur??


Albert Einstein kimdir peki nasıl bir çocukluk dönemi geç

irmiştir bi bilginiz varmı arkadaşlar???
Ve şöyle bir cümle kurmuşsa cocukluguna dair ne dersiniz? 
'Öğretmenlerim aklımın yavaş çalıştığını, asosyal olduğumu ve ölene kadar aptal rüyalarımın peşinde sersemce savrulacağımı söylüyorlardı.
Albert Einstein /Bilim adamı 


Evet o bir disleksi hastasıydı peki disleksi ne idi?? 


  Disleksi dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ile matematik yeteneklerinin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlüklerle kendini gösteren bir öğrenme bozukluğudur.
     İlkokula başlayan disleksili çocuklarda eğitim alabilecek  zihinsel gelişim henüz tamamlanmadıgı için okuyamazlar,yazamazlar ve matematiksel işlemleri kavramada zorluk çekerler. Ancak bu onların zeka düzeylerinde bir sorun  olduğunu göstermez.

    Hatta zeka düzeyi çok yüksek çocuklarda da görülmektedir. Fakat bazen hastalıkfarkedilmeyebilir.Disleksililer zeka düzeyleri  düşük olmadığı gibi özel yeteneklere    de sahip olabilirler. Buna önemli kanıt disleksili olduğu bilinen bilim adamları ve sanatçılardır: Albert Eistein, Leonardo da Vinci, Tom Crouse, Mickey Mouse gibi.
                   
    Disleksi’li çocuklarda dikkat bozukluğu da görülür. Bu nedenle bu çocuklara bir uzman tarafından sistemli bir dikkat eğitimi verilmelidir.Sözel, işitsel, görsel eğitim metodları seçilmelidir. Sınav sorularını çabuk okuyamazlar ve cevapları yazamazlar.  Bu nedenle bu çocuklara sözlü sınav yapılması daha etkin olur. Çoktan seçmeli sınavlarda (test) daha başarılı olurlar. 
                            

DİSLEKSİ TÜRLERİ

 

    Disleksi doğuştan gelen gelişimsel ve travmaya bağlı disleksi olarak ikiye ayrılır. Doğuştan gelen disleksi doğum öncesi ,doğum sırasında ve doğum sonrası komplikasyonlara bağlı olarak üçe ayrılır.

    Doğum öncesi disleksiye, yetersiz ve dengesiz beslenme, gebelik sırasında geçirilen enfeksiyonlar ve bilinçsiz ilaç kullanımı etken olabilir.Uzun ve zor doğum plesenta anomalileri doğum sırasında oluşan disleksiye ,doğumdan sonra bebeğin nefes almasındaki gecikme ve geçirdiği ateşli hastalıklar da doğum sonrası oluşan disleksi sebeplerindendir. Kalıtsal etmenlere bağlı olarakda disleksi ortaya çıkabilir.
                                         

Beyin Kelimeleri Nasıl Okur ?
    Beyin üzerinde yapılan çalışmalar normal beyinlerin sağ beyin yarım küresinin sol  beyin yarımküresine göre daha küçüktür. Normal bir bireyde beyinin işleyiş şekli şöyledir :

Ses birimi üretimi : (sol inferior frontal gyrus)
   Beyinin bu bölümü sesli veya sessiz olarak kelimeleri seslendirmeye yardımcı olur.   Bu bölüm ayrıca kelimeleri oluşturan küçük sesleri analiz eder. Bu bölüm daha         çok  yeni okumaya başlayanlarda daha aktiftir.

Kelime çözümleyiciler : ( sol parieto temporal bölge)
    Beyinin bu bölümü daha çok yazılı kelimelerin analizini yapar. Bu bölümde        kelimeyi oluşturan hece, ses ve harfler uygun bir şekilde seslendirilir.
Otomatik Dedektör bulucu : ( sol occipito temporol bölge)
    Beyinin bu bölümünün görevi kelimelerin otomatik olarak tanınmasını sağlamaktadır. Otomatik bulucu aktive edilir ve okuyucu hızlı bir şekilde kelimeyi algılar.

   Bu durum disleksilerde daha farklıdır. Sağ beyin yarımküresinin, sol beyin yarımküresine eşit büyüklükte ya da sol beyin yarım küresinin daha küçük olduğunu ortaya koyar. Disleksilerin sol beyin yarımküresindeki farklılıkların bu bozukluğun nedeni olduğu düşünülüyor.
   Disleksi okuma sorunu, yazmada meydana gelen ve matematiksel işlemlerde meydana gelen işlemler  olarak  ayrılır ve farklı adlar alır.


  • Okuma sorunları reading disorder diğer adıyla Dyslexia

  • Yazma sorunu Disgraphia
  • Matematiksel işlemlerden kaynaklanan sorunlar dyscalculia terimleri ile adlandırılır.
     Disleksi üzerine ilk çalışan nörologlardan Samuel T. ORTON disleksinin sık karşılaşılan özelliklerini şöyle belirlemiştir.

  Yazılı kelimeleri öğrenme ve hatırlamada zorluk.
       b ve d, p ve q harflerini, 6 ve 9 gibi sayıları ters algılama; kelimelerdeki harfleri  ya da sayıları karışık algılama, ne’yi en; 3’ü E; 12’yi 21 olarak algılamak gibi.
 Okurken kelime atlamak.
 Hecelerin seslerini karıştırmak ya da sessiz harflerin yerini değiştirmek, sıklıkla yazım hatası yapmak.
 Yazı yazmada zorluk.
 Gecikmiş ya da yetersiz konuşma.
 Konuşurken anlama en uygun kelimeyi seçmede zorluk.
 Yön (yukarı, aşağı gibi) ve zaman (önce, sonra, dün, yarın gibi) kavramları konusunda sorunlar.
 Elleri kullanmada hantallık ve beceriksizlik

    Erken tanı bu çocukların gelecekte alacakları eğitimin tespiti açısından çok önemlidir.Bu konuda çocuğa  yardımcı ve destek olunmalıdır.
    Bu da veli-öğretmen-psikolog işbirliği ile olmalıdır.


      Bide Thomas Edison  'ın sözlerinden 

bahsedersem ?????

                                                                                  Öğretmenim sersemin teki 

olduğumu söylüyor, babam da aptal olduğumu

 düşünüyordu. Bense artık budalanın teki olduğuma karar

 vermiştim.
Thomas Edison /Bilim adamı

Birçok Bilim adamı ve Ünlü Artisler çogunluk bu hastalıga sahip insanlar isim verecek olursam şöyle sıralayabılırım..

Disleksili Ünlüler

*Albert Einstein
*Mozart
*Wright Brothers
*Leonardo da Vinci
*Cher
*Tom Cruise
*Walt Disney
*John Lennon
*Winston Churchill
*Henry Ford
*Stephen Hawkings
*Jules Verne
*Alexander Graham Bell
*Woodrow Wilson
*Hans Christian Andersen
*Nelson Rockefeller
*Thomas Edison
*Agatha Christie
*Whoopi Goldberg
*Rodin
*Dustin Hoffman
*Robin Williams
*Louis Pasteur
*Werner von Braun
*Dwight D.Eisenhower
*F. Scott Fitzgerald-Yazar
*Mariel Hemingway
*George Bernard Shaw
*Beethoven
*Carl Lewis
*Magic Johnson
*Sylvester Stallone



Ünlü Disklektiklerden Sözler
Öğretmenim sersemin teki olduğumu söylüyor, babam da aptal olduğumu düşünüyordu. Bense artık budalanın teki olduğuma karar vermiştim.
Thomas Edison /Bilim adamı


Öğretmenlerim aklımın yavaş çalıştığını, asosyal olduğumu ve ölene kadar aptal rüyalarımın peşinde sersemce savrulacağımı söylüyorlardı.
Albert Einstein /Bilim adamı


Okuma güçlüğü çeken bir bilim adamını, bilimsel becerileri olmayan bir okur-yazara tercih etmelisiniz.
Leonardo Da Vinci/Sanatcı-Bilim A.


Okul yıllarında kendimi oldukça bezgin ve cesaretim kırılmış hissederdim. Kendini sınıftan tamamen dışlanmış veya yarışın en sonunda hissetmek berbat bir duyguydu.
Winston Churchill/Devlet adamı

Ailedeki en yavaş kişi olduğumu düşünürdüm. Korkarım oldukça haklıydım ve bu gerçeği kabul etmem gerekiyordu. Yazmak ve hecelemek benim için kabustu. Yazdığım harfler asıllarından çok farklı oluyordu. Okuma ve telaffuzum da felaket derecede kötüydü.
Agahta Christie/Yazar


Dikkatimi toplamak konusunda kendimi eğitmem gerekiyordu. Daha iyisini yapabileceğimi ve aynı zamanda daha iyi okuyabileceğimi herkese göstermekti dileğim.
Tom Cruise/Oyuncu


Okulda hep kötü notlar alırdım, C’ler, D’ler ve F’ler… Sonunda okuldan kaçtım. Öğrendiğim her şeyi dinleyerek aklıma sokmam gerekiyordu. Bu da beni çok zorluyordu. Karneme hep potansiyelimi tam anlamıyla kullanamadığım notu düşülürdü…
Cher/Şarkıcı, Oyuncu


Demişlerdir bununla ilgili çok araştırma yaptım ve sizin için tam 2 saattir yazmaya çalışıyorum bilgilenmek için ve size anlatırken kendimde yeni şeyler ögrenmek için eminim etrafımızda hatta yakınlarımızda böyle bir çocuk vardır ne olursa olsunn çocuklarımızın özelliklerini farkedelim bu bir hastalık degil bence özellik bu o çocuga özel bir durum çok farklı olsada o çocuklar çok özellll..Bu çocuklarla ilgili sizin için birde film paylaşacagım birazdan takipte kalıp emege saygı niyetinde burda kendımı yalnız hissetmemem için yorumlarınızı bekliyorumm Sevgiler Saygılar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekliyorumm Sevgiler..